Vanha ES371

Miehistönkuljetusauto  • Poistettu palokunnan käytöstä 15.1.2005
  • Mercedes Benz 309
  • Miehistötilat edessä 2, takana 7.
  • Entinen Espoon palolaitoksen ambulanssi (E 191)
  • Yksikkötunnus oli 30.10.2003 asti ES 372


Miehistönkuljetusauto projekti

Nuoriso-osaston aloituspäätöksen myötä tuli eteen palokunnassamme melkoinen pulma: Mistä sopiva miehistönkuljetusauto joka kävisi niin nuoriso-osaston kuin hälytys-osastonkin käyttötarkoituksiin. Homma alkoi saada uusia käänteitä kun saimme tietoomme Espoon palolaitoksen uudesta sairasautohankkeesta ja aloimme sinnikkäästi kysellä mitä vanhalle E-191:selle (Mercedes Benz 309) tapahtuu. Saimme pieniä toiveita herättäviä myönnytyksiä siihen suuntaan, että mahdollisesti sen saa joku Espoon sopimuspalokunta, ja onni suosi meitä niin että auto oli juhannusviikolla meidän käytössämme aloittaaksemme muutostyöt miehistönkuljetuskäyttöön.

Varsinainen työn touhu alkoi elokuussa. Ensin purettiin vilkut, valonheittimet, ovienkahvat ja osa sisustuksesta, jonka jälkeen alkoi ruostevaurioiden kunnostus. Töitä tehtiin viikonloppuisin ja iltaisin. Joulukuun alussa oltiin päästy siihen vaiheeseen, että auto voitiin viedä alustakäsittelyyn joka tehtiin Helsingin Kyläsaaressa. Sitä ennen oli takaovet paikkautettu autokorjaamossa Nurmijärvellä. Joulun alla tehtiin vielä sivuikkuna-aukko ja oiottiin peltiklommot. Peltitöissä näkyi alan miehen, Åke Forsbomin kätten jälki ja vuoden 1997 alussa auto oli valmis vietäväksi maalaukseen. Maalaus oli valmis tammikuun lopussa, jonka jälkeen alkoi armoton työn touhu irtiotettujen ovenkahvojen ynnä lamppujen kiinnityksessä. Auton sisustus tehtiin Staffanin saaressa VPK:n päällikön Norren verstaan vieressä, jonne rakennettiin väliaikainen pressukatos. Tähän paikkaan päädyttiin koska auton sisustus päätettiin tehdä vanerista (tiikkiä) ja ammattitaitoa tämän laatuiseen erikoisuuteen Norrella ja Jussilla oli vaikka muille jakaa. Ja olihan Norren verstaassa kaikki tarvittavat puuntyöstökoneetkin valmiina.

Penkit kävi Jussi ja Åke hakemassa orivedeltä asti. Ne oli purettu käytöstä poistetusta linja-autosta ja vähän niitä muunnellen saatiin 7 istumapaikkaa ja takaosaan lisäksi erotettua väliseinällä n. 1m pituinen kalustotila moottoriruiskulle, muutamalle letku- laatikolle ja raivauskalustolle.

Rahaa miehistöauto-projektiin varattiin 20 000 mk ja se tuli käytetettyä melkolailla tarkkaan koko summa, siitäkin huolimatta että muutamat VPK:n jäsenet järjestivät tavaraa alehintaan ja osa hankinnoista tuli ilmaiseksi, kuten ruuvit, auton sähkötöissä tarvittavat nippelit ja NMT-puhelin.

Katsastuskunnossa auto oli 28.2.1997 ja talkootyötunteja kertyi kaikenkaikkiaan noin 350 ja kyllähän muutaman kohdalla projekti meni lopussa ihan kokopäivätyöksi kellon ympäri.

Sen verran tässä voi Sökö Sommarö VPK:n porukka paukutella henkseleitä, että meiltä löytyy käden työn taitajia joka lähtöön tällä hetkellä, mutta miten lienee tulevaisuudessa!

Kirjoitti: Jouko Turunen, Espoossa 18.3.97

Ajankohtaista